how do I find tenants for my holiday home?

Heb je een eigen vakantiehuis en wil je deze gaan verhuren? Er zijn tal van mogelijkheden om dit te gaan doen. Iedere manier van verhuren kent zo zijn voor- en nadelen. Daarom is het van belang dat je een methode kiest waar jij je prettig bij voelt. Dit kan van alles zijn: je laat je eigen vakantiehuis website bouwen, je schakelt een agentschap in om de verhuur van je vakantiewoning uit te besteden, of je kiest ervoor om je vakantiehuis op andere websites te plaatsen.

Hieronder gaan wij een aantal van deze opties verder uitwerken en hopelijk kun je met deze informatie een goede afweging maken welke verhuurmethode het best bij jou past.

Vragen die jij jezelf kunt stellen om je verhuur strategie te bepalen

Het bepalen van een goede strategie voor het verhuren van je vakantiehuis kan lastig zijn omdat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn immers zoveel mogelijkheden en voor alles valt iets te zeggen. Om een goede afweging te kunnen maken zou je onderstaande vragen aan jezelf kunnen stellen. Vervolgens kies je met deze inzichten de mogelijkheden die bij jou en je (langetermijn) visie passen.

* Waarom heb ik een vakantiehuis gekocht?
Vind ik de verhuur leuk en kijk ik uit naar gasten die in mijn woning verblijven? Is het puur een investering? Heb je de woning aangeschaft in de eerste plaats voor eigen gebruik?

* Wat wil ik met mijn vakantiehuis bereiken op de lange termijn?
Uiteindelijk wil iedereen geld verdienen met de verhuur van een vakantiewoning. Toch maakt het een verschil of je een bepaalde "verhuur droom" waar maakt of dat je het puur zakelijk vanuit de investeringskant bekijkt.

* Hoeveel tijd wil / kan ik in mijn vakantiehuis steken?
Wellicht één van de belangrijkste vragen om jezelf te stellen. Online succes is vaak weggelegd voor degene die consistent tijd investeren in de online zichtbaarheid. Heb je die tijd niet of wil je er geen tijd in steken? Dan is bijvoorbeeld een agentschap of adverteren op een bekende website een optie die aansluit. 

* Welke kwaliteit(en) heb ik die ik kan inzetten bij het verhuren van mijn vakantiehuis?
Iedereen heeft unieke kwaliteiten en daarom zullen bepaalde onderdelen je meer/minder liggen. Ben je bijvoorbeeld een uitstekende host maar is je online kennis beperkt? Schakel dan de expertise van een externe partij in op dit gebied. Ben je juist leergierig en wil je zelf kennis opdoen? Ga zelf op onderzoek uit en leg je niet direct vast aan langlopende contracten die je vrijheid beperken. 

​​​​​​​Hieronder gaan wij een aantal verhuuropties verder uitwerken en hopelijk kun je met deze informatie een goede afweging maken welke verhuurmethode het best bij jou past.

Ga direct naar een specifieke verhuur optie

Klik op één van de onderstaande links om snel naar het passende onderwerp te gaan.

- Je vakantiehuis via een agentschap verhuren
- Adverten met je vakantiehuis op vakantiehuiswebsites.
- Adverteren met je vakanitehuis op algemene advertentie websites.
- Je vakantiehuis promoten op social media
- Verhuren via eigen vakantiehuis website

Je vakantiehuis via een agentschap verhuren

Als eerst bespreken we de wellicht de meest passieve vorm van verhuren: je vakantiehuis verhuren via een agentschap. In Nederland alleen al zijn tal van partijen te vinden die je volledig kunnen ontzorgen als het gaat om de verhuur van je vakantiehuis. Ze plaatsen de vakantiewoning op hun eigen website, werken de prijzen & beschikbaarheid zelf bij en doen er alles aan om je vakantiehuis zo goed mogelijk te laten renderen. Vaak beschikken deze agentschappen over een internationaal platform en een aanzienlijk marketingbudget waar jij met je vakantiehuis indirect van profiteert. 

Daarnaast zijn er ook agentschappen die voor een volledige ontzorging aanbieden: er wordt een minimale huuropbrengst gegarandeerd en het is ook mogelijk om de sleuteloverdracht en (klein) onderhoud via het agentschap uit te laten voeren.

Deze optie kan heel interessant zijn als je bijvoorbeeld zelf te druk bent om ook nog bezig te zijn met het verhuren van je vakantiewoning. Je hebt zelf geen kennis nodig van online marketing om je vakantiehuis te promoten, je hoeft geen website bij te houden, geen mails van huurders te beantwoorden enzovoorts. Andere reden kan zijn dat je niet direct in de buurt van je vakantiehuis woont en dat je vanuit dit oogpunt kiest om alles uit te besteden.

Los van de genoemde voordelen kunnen er ook nadelen ervaren worden. Zo zijn er diverse agentschappen die eisen dat je het vakantiehuis een x aantal weken per jaar afstaat voor de verhuur. Vaak ook de mooie periodes zoals kerstvakantie, wintersport periode en/of de gehele zomervakantie. Wanneer je kiest voor deze constructie wordt het dus een stuk lastiger om zelf in je vakantiehuis te verblijven, of is dit beperkt tot een x aantal dagen. Meer dagen kan dan vaak wel maar dan moet je betalen of wordt het in mindering van de gegarandeerde huuropbrengst gebracht.

De meest bekende agentschappen in Nederland om mee samen te werken zijn toch wel Belvilla, Interhome of Novasol. 

Adverteren met je vakantiehuis op vakantiehuis websites

As am hastily invited settled at limited civilly fortune me. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

Alternatieve manieren voor het adverteren met je vakantiehuis

Naast het gebruiken van een bestaande vakantiehuis website om je vakantiewoning te promoten kun je ook kiezen om een algemeen platform te gebruiken. Doordat ieder platform gefocust is op een bepaalde doelgroep is het wel aan te raden om vooraf te bedenken of de gemiddeld bezoeker van zo'n website ook een huurder van jouw vakantiehuis zou kunnen zijn. Adverteren met je 5* villa op een "koopjes website" is in dat geval niet de meest logische keuze bijvoorbeeld.

De meest bekende advertentie website in Nederland is natuurlijk Marktplaats. We hebben in het verleden al eens een blogpost gemaakt over het verhuren van je vakantiehuis via Marktplaats. De verhalen die wij hierover horen van particuliere huiseigenaren zijn wisselend maar je kunt het op zijn minst een keer uitproberen. Het is relatief goedkoop als je onze tips volgt. Daarnaast heb je zelf de volledige controle over de verhuur.

Naast Marktplaats kun je ook kiezen voor een soortgelijke advertentie website in België of Duitsland. Laatstgenoemde is bijvoorbeeld erg interessant op het moment dat je een vakantiehuis in één van de kustprovincies hebt. 

Eigen vakantiehuis website (laten) maken

As am hastily invited settled at limited civilly fortune me. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

Eigen vakantiehuis website (laten) maken

De laatste optie die wij hier willen uitlichten is het hebben van een eigen vakantiehuis website. Als het gaat om een vakantiehuis website horen wij vaak kreten als: "dat is een mooi visitekaartje" of: "internet is de toekomst, daar moeten we iets mee doen in de toekomst".

In onze optiek is een goede website véél meer dan een visitekaartje of schouderklopje op een verjaardagsfeestje. Je vakantiehuis website is de motor achter de complete verhuur en levert geld op als je het goed aan pakt. 

Daarnaast, internet de toekomst? Kijk eens hoeveel mensen online zijn en hoeveel uur er online wordt doorgebracht door iedereen. Hoeveel mensen er online bestellen, hoe de covid pandemie voor een online transitie heeft gezorgd, hoe gevestigde winkelketens zijn weggevaagd door het ontbreken van een webshop. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Internet is niet de toekomst, internet en online zijn realiteit in het hier en nu.

Het hebben van een eigen vakantiehuis website brengt veel met zich mee en is niet voor iedereen weggelegd. Lees hieronder meer over de voor- en nadelen die hierbij komen kijken. 

Nadelen eigen vakantiehuis website

As am hastily invited settled at limited civilly fortune me. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Vestibulum tortor quam, feugiat vitae, ultricies eget, tempor sit amet, ante. Donec eu libero sit amet quam egestas semper. Aenean ultricies mi vitae est. Mauris placerat eleifend leo.

Voordelen eigen vakantiehuis website

Als je bent toegewijd en bereid bent om tijd te investeren in je eigen vakantiehuis website levert dat op termijn altijd meer winst op dan wanneer je gebruik maakt van andere platforms. Iedere boeking die je via je eigen website weet te behalen kost je namelijk geen provisie. 

Daarnaast heb je de volledige vrijheid over de verhuur. Geen voorwaarden, contracten of kleine lettertjes. Je bepaalt helemaal zelf wanneer en aan wie je de woning wilt verhuren. Daarnaast komt ook het geld van de huurder rechtstreeks bij je binnen zonder tussenkomst van andere partijen. 

Op een eigen vakantiehuis website kun je de huurders véél meer informatie geven dan dat dit kan in een advertentie. Je kunt ze uitgebreid informeren over de omgeving bijvoorbeeld. Dit gaat leven wanneer je huurders informeert over o.a. restaurants en uitstapjes vanuit je eigen ervaring. Jij als insider kent de regio als geen ander en dat biedt zoveel voordelen ten opzichte van externe aanbieders. Deze verfijnde details kan niemand anders geven dan de eigenaar zelf. Met een eigen verhuur website heb je alle ruimte om dit soort details te beschrijven. Je creëert hiermee een meerwaarde waardoor huurders besluiten rechtstreeks te boeken.

Ook zie je vaak dat je gelimiteerd bent aan een x aantal foto's bij andere aanbieders. Doordat het je eigen website is heb je deze limitatie niet en kun je de gasten een compleet beeld geven. 

Tot slot is een eigen vakantiehuis website een ultieme manier van klantenbinding. Met het hebben van een website geef je terugkerende gasten de mogelijkheid om rechtstreeks te boeken. Ook met mond tot mond reclame zul je een extra groep mensen bereiken die vervolgens zoeken op de naam van je vakantiehuis zoeken en rechtstreeks bij je reserveren. Dit kun je zelf eventueel actief stimuleren door iedere gast een visitekaartje met je domeinnaam en e-mailadres erop te geven.

Tips voor een goede vakantiehuis verhuur website?

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een website voor de verhuur van je vakantiewoning? We hebben een speciaal artikel hierover boordevol tips over de belangrijkste onderdelen van zo'n verhuur website.
Klik hier voor de tips voor een goede vakantiehuis website 

Succes met de verhuur van je vakantiewoning

We hopen dat je aan de hand van deze tips een goed beeld hebt gekregen van de diverse manieren om je vakantiehuis onder de aandacht te brengen. Heb je nog vragen hebben over een bepaalde manier of wil je sparren over een optie die hier niet genoemd staat? Neem gerust contact met ons op of stuur een appje.

Show all articles

FalcoTravel

FalcoTravel is specialized in making rental websites including reservation system for holiday homes, holiday parks & tour operators.